tirsdag 22. juni 2010

Late feer og laissez-faire


Min svigermor er en extraordinaire husfrue. Hun vasker, hun baker, og hun lager så god mat at Hubby blir blank i øynene bare av tanken på hennes kokekunst. Om stryking var en olympisk gren, er det ikke tvil i mitt sinn om at hun ville vært kaptein på det engelske landslaget.
Svigerfar, som selv er litt av en rakker på kjøkkenet, er den som nyter godt av hennes daglige innsats. Noe jeg vil tro han er henne evig takknemlig for. Likevel hender det at han ikke helt forstår nødvendigheten av at hun skal tilbringe time etter time ved strykebrettet, og ber henne omtenksomt om å sette seg ned med en kopp te i stedet. Hun pleier da å svare: ”Om en liten stund, kjære”. Så titter hun bort på den fremdeles halvfulle kurven med stryketøy, sukker tungt, himler med øynene, og hveser lavt men iltert: ”Han tror visst at feene kommer og tar seg av resten!”

Nå har det seg slik at min svigerfar ikke er noen dum mann – tvert i mot, tror jeg de fleste vil si – og det fikk meg til å undre. Hva om han har rett?

Tanken på at det finnes en skokk med arbeidsvillige små feer, klare til innsats, virket meget forlokkende på meg, for vi kan sannelig trenge litt hjelp i huset for tida.

Eksistensen av feer, enten av hushjelptypen eller øvrige, har selvsagt vært heftig debattert til alle tider. Mange ellers intelligente mennesker tror på dem. Den store forfatteren Arthur Conan Doyle trodde faktisk at han hadde funnet endelig bevis for deres eksistens. Jeg vil tro mange av dere kjenner til historien om feene i Cottingley, som ble fotografert av to småpiker i 1917. Kusinene Frances Griffith og Elsie Wright likte visstnok å leke med feene i hagen, og da de fikk låne et kamera poserte de små bevingede lekekameratene villig på fem fotografier. Disse vant raskt ære og berømmelse verden over, og mange tok dem som det endelige beviset på eksistensen av overnaturlige vesener. En fotoekspert, Harold Snelling, erklærte at de var ”genuine uforfalskede fotografier, tatt med en enkel eksponering utendørs. Feene er i tydelig bevegelse, og det finnes ikke det minste tegn til studioarbeid som involverer papirfigurer eller lignende.”
Kort sagt, ekte saker.
Det var ikke før på slutten av 70-tallet at damene til slutt innrømte at de var utklipte pappfigurer – alle utenom det siste bildet av feene som soler seg…
Og de påsto like til det siste at de faktisk hadde lekt med feene i haven.

Tja, hva man skal mene om det hele er opp til enhver. Jeg for min del var sårt fristet til å tro.

Siden jeg dessverre ikke er fullt så extraordinaire når det gjelder husarbeid (Jeg tviler sterkt på at jeg ville bli funnet verdig til å representere landet mitt i strykeolympiaden), pluss at jeg har stresset med deadline på jobben, så må jeg innrømme at husarbeid ikke har stått høyt på dagsordenen i det siste. Av den grunn så huset ut som om det holdt på å forfalle i støv og rot. Jeg påpekte dette for Hubby, i håp om å få litt hjelp eller i det minste litt moralsk støtte. Men hans komplett uforstående ansiktsuttrykk mens han så seg rundt og spurte ”Hæh? Hvor da?” fortalte meg at det ikke var mye å hente fra den kanten. Jeg måtte sette min lit til feene.

Så den siste uka har jeg hatt en laissez-faire-tilnærming til husarbeid. Med andre ord har jeg ikke løftet en finger. Hver morgen har jeg gått rundt i huset og lett ivrig etter bevis på at små hjelpende hender har gjort en innsats i løpet av natta, men den gang ei. Jeg ble riktignok svært overrasket en dag jeg kom hjem fra jobben og så at den enorme haugen med stryketøy var halvert, men så viste det seg at det bare var Hubby som i desperasjon over tomt klesskap hadde strøket skjortene sine. Bortsett fra det, så huset om mulig enda verre ut enn før. Om feene hadde gjort noen som helst slags innsats, så var det bare å bidra med mere rot.

Ut i fra dette eksperimentet, tror jeg vi kan utlede følgende:

     - Om det mot formodning skulle finnes feer i haven vår, så er de ikke av hushjelptypen;

     - Husarbeidet gjør seg ikke selv;

     - Hubby vil faktisk ta sin del av strykingen; og

      - svigermor fortjener virkelig å få satt seg ned med en kopp te.

SMÅ LATSABBER. Det ser ut for at feene ikke duger til annet enn å tøyse og leke i hagen. De tar overhodet ikke noe som helst slags ansvar for husarbeid.
Bildene er lånt fra Museum of hoaxes

1 kommentar:

Anonym sa...

Herlig innlegg.
Kunne godt tenke meg besøk av feer, men da dem som tar ansvar for husarbeid.
Ønsker deg en fin tirsdag.
Klem fra Mio