torsdag 17. februar 2011

Brann, røyk og sot

I går hadde vi en forferdelig dag her på Hilltop House – det begynte nemlig å brenne.
Den nyoppussede kjellerstua var så å si ferdig, vi hadde båret inn møbler, fått alt på plass i hyllene og hengt opp lamper og bilder. Og så, mindre enn en time etter at jeg hadde hengt opp splitter nye vårhvite gardiner, eksploderte oljekaminen. Vi hadde akkurat satt oss ned med en kaffe for å nyte synet av den nye fine stua vår, da det smalt noe aldeles forferdelig. Svart røyk og sot veltet ut, og fylte opp hele huset. Hubby løp det han kunne for å stenge ventilen til parafintanken, og så rakk vi bare å ringe nødnummeret før vi måtte løpe ut.
Brannvesen og politi var raskt på pletten, men heldigvis viste det seg at brannen ikke utartet seg. Ståldøra foran fyrrommet stengte for flammene, og da oljeførselen var blitt stengt så brant det hele ned av seg selv. Etter smellet å dømme, hadde vi forestilt oss en skikkelig ruin inne i fyrrommet, men kaminen var faktisk like hel. Det var bare enkelte deler som var blitt blåst av.

Oljekaminen skjuler seg i dette skapet - heretter kalt "faenskapet". Den ser merkverdig bra ut etter eksplosjonen. Heldigvis sørget den solide ståldøra for at flammene ikke spredde seg. 
Dessverre var ikke alt bra likevel. Varmen fra fyringsanlegget fordeler seg rundt i huset via luftekanaler, og eksplosjonen hadde presset store mengder med sot ut gjennom disse. Etter at det første kaoset var over og vi kunne gå rundt i huset igjen, konstaterte vi raskt at absolutt alt var dekket av et fint lag med fet, beksvart sot. Møbler og gardiner, vegger og tak, bøker og bilder – alt er sotet.

Sånn ser det ut i vinduskarmene våre nå. Overalt ellers også. 
Verst gikk det selvsagt ut over kjellerstua. Det fine nye gulvteppet ser ikke ut etter at politifolk og brannmannskaper i digre støvler har tråkket soten ned i det.
En annen ting er lukta – det stinker røyk og parafin. To digre vifter har stått på siden i går, og det begynner igjen å bli levelig her, men det er jo ikke mulig å sette seg ned noe sted uten å bli skitten. Den seige soten setter seg fast på klær og på hud og er nesten umulig å skrubbe vekk. Det virker nesten som at det å gnikke og gnu på den bare gjør at den gnis inn. Det blir litt av en vaskejobb dette her, ja. Vi trodde selvsagt at vi skulle slippe unna den jobben, men den gang ei.
Forsikringsselskapene har selvsagt også vært her for å observere skaden. De har konstatert at det bør være mulig å vaske og rense det meste. Det er veldig lite som må saneres. Heldigvis, får vi si. Men, så er problemet at vi har innbo- og husforsikring i to forskjellige selskaper. Det betyr selvsagt to egenandeler, og enden på visa er at det vil komme til å koste oss nesten ti tusen kroner å få vasket huset. (På toppen av reparasjon av fyringsanlegget selvfølgelig.) Det er såpass mye at vi må vurdere om vi kan korte det ned ved å gjøre en del selv. Akk ja, vi får vel se det som tidenes vårrengjøring.

 Ved første øyekast ser det kanskje ikke så ille ut, men uansett hva man tar på, så får man sot på fingrene. Det er helt fortvilet. 

Heldigvis var dørene til soverommet og badet lukket da dette skjedde, så det er i alle fall to rom som ikke er så kritisk berørt. Kjøkkenet ligger også slik til at det fikk mindre sot enn resten av huset. Noe er det jo her også, men det ser ikke ut til å ha trengt inn i skaper og skuffer. Så det er beboelig her, og vi slipper i det minste å flytte ut mens vaskingen pågår.

Alle overflater er dekket at den ufyselige seige soten. 
Selvsagt er vi glade for at det ikke gikk verre enn det gjorde, men jeg må innrømme at jeg synes det hele er til å grine av. Det er ikke få ganger i løpet av det siste døgnet at vi har kikket på hverandre og rista på hodet – ”Måtte det skje akkurat nå?” Når den først skulle eksplodere, kunne ikke den forbaska oljefyren ha smelt for tre uker siden, før vi begynte å pusse opp? Da hadde det liksom ikke vært så ille. Men neida, det måtte skje mindre enn en time etter at vi var ferdig med oppussingen.
Det er vel bare å brette opp ermene og sette i gang igjen, men akkurat nå føles det som lufta har gått skikkelig ut av ballongen. 

16 kommentarer:

Roka Design sa...

:(
Huff nei og nei hvor trist:(
Får helt vondt av dere jeg...toppen av uflaks kan man vel si...!
Iallefall godt det gikk bra med dere da!
Håper dere kommer dere "Helskinnet" fra vaskingen...så ut som dere hadde litt å ta fatt i ja:(

Masse klem fra meg:)

Anonym sa...

Hei. Etter å ha opplevd at mine foreldre mistet hus og alt de eide i brann i sommer, må jeg bare si at dere er heldige!

Ha en fin kveld

Anya

Husfruen of Hilltop House sa...

Ja, det er sant, vi er heldige at det ikke gikk verre. Hubby kom akkurat og fortalte meg siste nytt fra demonstrasjonene i Midtøsten, og vi var enige om at alt i alt har vi lite å klage over.
"Man måste jämföra" som han sa, gutten i "Mitt liv som hund". Likevel kan jeg ikke helt hjelpe for at jeg har lyst til å grine litt.

Tomines hjem sa...

Hei kjære deg.. Kan ikke si annet enn at dette var virkelig trist... Godt at det gikk bra med dere. Tenker på dere..

Fossestua sa...

Stakkars dere! Så leit! Jeg føler virkelig med dere, og skjønner godt at ting føles trasig nå! Kjempebra at ting ikke gikk verre da...
Hadde jeg bodd i nærheten skulle jeg så gjerne ha kommet å vasket ned huset sammens med deg. Da skulle vi ha satt på noe vaskemusikk som rocket litt, og kanskje tatt noen små vin eller brus pauser innimellom ;)
Hør med venner og familie om de ikke kan hjelpe dere?
Klem fra Lise

sylvia sa...

nei å nei sier jeg bare,
så uheldig dere var,
håper dere får ordnet å vasket fort,
trøste klem fra sylvia

Anonym sa...

Uff, nei dette var trist.
Er glad det gikk bra med dere.
Håper dere får hjelp av noen med vaskingen.
Tenker på dere.
Stor klem fra Mio

Grete sa...

Huff, jeg skal bare si at jeg virkelig føler med deg:-( Heldigvis stoppet jo brannen der, men for en jobb det er å få unna seg all den soten igjen!! Jeg har akkurat måtte støvesuge å vaske 2 etasjer 2 ganger rett etter hverandre,for vi hadde også sot over hele huset på grunn av utette piper:-( Håper du er heldig å har noen som kan hjelpe deg for det er en iherdig og langdryg jobb!

Klemmmer fra Grete

hobbyvimsa sa...

Heisann!!

Jeg vet ikke hva jeg skal si annet enn at dette var utrolig triste nyheter.Syns skikkelig synd på dere!!

Håper noen kan stille opp på dugnad og hjelpe dere:)

Klem Linda:)

Grete sa...

Hei igjen.
Første bud er å støvesuge først slik at du får vekk alt det som er løst, hvis ikke blir ALT veldig gråsvart og du må vaske mange flere runder!
Kraftvask er fint og fåes hos byggbutikker, men jeg har også brukt Zalo med en dasj Klorin i og synes det var like bra, skummer litt mer, men like så effektivt;-)Jeg brukte ei bøtte med såpevann og ei med rent vann slik at jeg fikk skylt det nyvaskede feltet med en gang ;-D
Håper at dette er litt til hjelp og ønsker dere masse lykke til og så får dere prøve å kose dere litt i helga også;-D

Klemmer fra Grete

Anonym sa...

Å hjelpes...
Kan godt skjønne at du får lyst å gråte litt!
Håper dere får hjelp til vaskinga, kanskje en liten dugnad?
Ta vare på hverandre og tenk positive tanker.
Stor klem
Vibeke

Chiline sa...

Oj for en grusom opplevelse, ikke noe kjekt! Men godt at det ikke gikk enda verre, med både dere og huset.
Lykke til med vaskingen!
Trøste klem Chiline

Anonym sa...

Oi, dramatisk!
Godt det gikk bra med dere.
Klem fra iGI

Villa Klaraberg sa...

Åh fy søren så skummelt! Det var godt at det gikk bra med dere og at ikke skadene ble større. Men jeg skjønner godt at du har lyst til å gråte pga kjellerstua og alt sotet som har lagt seg i huset..dere som var akkurat ferdig med oppussingen og det hele. Så kommer alle ekstrautgifter i tillegg..nei, jeg føler virkelig med dere. Håper dere har noen snille venner og familie som kan komme på en dugnad. Lykke til! Stor trøsteklemm fra Jorunn

Ellen - my royal dream! sa...

Huff og huff! Så trist å lese! Må være utrolig kjedelig... Men bra det ikke gikk ut over mennesker og liv! Et rom får man hvertfall vasket osv. Men men.. Virkelig kjedelig sånt da!

Klem Ellen :)

Marthe sa...

Huttetu! Så skummelt! Godt dere var hjemme sier bare jeg,og godt det gikk så bra som det gjorde. Lykke til med rengjøringen, ser ut til å bli litt av en jobb!