lørdag 30. juli 2011

Enda mere blåbær

Det virker som vi drukner i blåbær for tida, og siden det er så sunt og deilig, synes jeg at vi er nødt til å spise dem. Det blir kjedelig å sylte alt sammen, så jeg prøver å finne andre måter å bruke dem på.

Her er to tips til andre bærglade:

Blåbærmuffins
BLÅBÆRMUFFINS MED SMULDRELOKK. Sprøtt og søtt.
Dette er noen digre beist av noen muffins, men så er det jo en amerikansk oppskrift.
Nok til 8 store eller 12 små muffins.

Ingredienser
250 g hvetemel
150 g sukker
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
En klype malt muskat
En klype salt
80 ml vegetabilsk olje
2 egg
80 ml melk
150 g friske blåbær

Sprø topping av smuldredeig (Kan sløyfes)
80 g sukker
50 g hvetemel
50 g smør
1 / 2 ts malt kanel

Forvarm ovnen til 200 grader.
Bland mel, sukker og resten av det tørre. Tilsett olje, melk og egg og bland godt sammen. Fold i blåbærene.

LITT MYE. Jeg brukte ikke alle bærene her, kanskje halvparten, men det var mer enn nok.

Fyll muffinsformene to tredjedels fulle. Ta omtrent en teskje med smuldredeig og form en flat kake som du legger på toppen av muffinsformen.

SMULDREDEIG. Dette er en amerikansk ide, og smaker supersøtt.
Veldig deilig når de er nystekte, men lokket holder seg ikke sprøtt særlig lenge.

Stek i 20 minutter. Om du lager store muffins eller med smuldrelokk, kan det ta litt lenger tid.

UTEN TOPPING. Jeg lagde noen muffins uten smuldredeig på toppen. De trenger kortere tid i ovnen.
Sjekk med en bit tørr spagetti om de er ferdige. 
--------------------------------------------------------------------------------

Blåbæriskrem
BLÅBÆRPARFAIT. Ser dette godt ut eller ser dette godt ut?

Dette er egentlig en parfait, og superenkel å lage. Eneste problemet er at det er så snadder at det spørs om du klarer å vente til den har frosset før du spiser den. 

Lag først en sukkerlake av 100 gram sukker og 1 dl. vann. La det fosskoke i omlag fem minutter, gjerne med en vaniljestang.

Pisk 5 eggeplommer lyse og kremete. Tilsett sukkerlaken i en tynn stråle. 

 Pisk 3 dl fløte med frøene fra vaniljestangen eller en teskje vaniljesukker.

Bland eggedosis og stivpisket krem.

Fold inn en blanding av blåbærsyltetøy og friske bær. 

Ha kremen over i porsjonsformer eller en større form, og sett i fryseren. Denne formen for iskrem trenger ikke røring hele tida, men gi den gjerne en omrøring en gang i timen eller så. 

Og så er det bare å kose seg med kaffekoppen og godsakene. :-)

God helg!

2 kommentarer:

Neverluren sa...

Blåbær er jo bare så godt :-) Deilige oppskrifter du deler med oss :-) I fjor plukket jeg masse blåbær, men i år er det lite bær her..... Mannen i huset er på fjellet for å plukke multer i år, så jeg håper han kommer hjem med en stor fangst :-)

Ha en flott søndag!
Klem

Fru Glum fra Bakemyway sa...

Litt av en blåbærsjau dere har hatt i år, blåbærmuffins er en av mine favoritter og disse så bare kjempegod ut!!
Et lite tips når man har mye bær er rett og slett og fryse de ned naturell i poser, bruk de frosne bærene i smoothie eller tin opp og kjør i foodprosessor med litt sukker og du har en deilig blåbærsaus til is eller kaker.

Fortsatt god sommer fra FruGlum