søndag 16. januar 2011

Verdens beste utskeielse


Om man skal tolke det man ser i tv, aviser og reklame for tida, så er hele Norge samlet i en kollektiv innsats mot for mange kilo. Pressen smir mens fettet er varmt (og vi fremdeles klarer å huske nyttårsforsettene våre) og pisker oss fram. Med liv og ulyst svetter vi på helsesenter (i alle fall minst to ganger, før vi blir passive støttemedlemmer); med gjenknepne øyne holder vi oss for nesa og svelger tappert unna slankepulver (i ”velsmakende” jordbær- og sjokoladevarianter); og med dårlig skjult ubehag skutter vi oss bak lue og skjerf  på søndags-”tur” i drittværet.
Jeg for min del har skjønt at jeg aldri klarer å følge opp slike forsetter, så jeg setter meg på min stadig bredere bak, og tar utskeielsen først som sist. Etter en husmoderlig innsats på vaskerommet og en supersunn laksemiddag, vil jeg tilbringe ettermiddagen i sofakroken med kaffe og kake. Jeg skulle gjerne invitert deg inn på en smakebit, men det blir jo litt vanskelig om du ikke bor i nærheten. Her får du i alle fall oppskriften på verdens beste kake, i tilfelle du også har behov for en utskeielse.

Kakerøre
  • 150 gram smør
  • 150 gram sukker
  • 5 eggeplommer
  • ½ dl. melk
  • 150 gram mel
  • 1 teskje bakepulver
  • 1 teskje vaniljesukker


Marengs
  • 5 eggehviter
  • 175 gram sukker
  • 100 gram mandler


Kremfyll
  • 2 ½ dl. kremfløte
  • 1 teskje vaniljesukker
  • 5 dl. vanilje- eller romkrem
  • 1 spiseskje rom



Begynn med fyllet, slik at det kan stå i kjøleskapet og bli fastere før det skal brukes.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem, og bland med ferdig rom- eller vaniljekrem. 

Noen dråper rom setter en ekstra spiss på kremen. Skjenk deg for all del en smak mens du holder på også om du har lyst, men egentlig smaker det best med et lite glass til kaffen litt senere. ;-)

Del eggehviter og -plommer hver for seg. Vær forsiktig, for bare en liten rest plomme i hvitene kan ødelegge marengsen. 

Rør smør og sukker lyst og luftig, og pisk så inn melk og eggeplommer før du tilsetter det tørre. 

Fordel deigen på bakepapir i en langpanne. 


Pisk så eggehvitene, mens du tilsetter sukker litt etter litt. Massen skal bli stiv og blank. 

Fordel marengsmassen oppå kakedeigen. 

Grovhakk mandlene og fordel oppå marengsen. 

Så er det inn i ovnen på 175 grader i 20 minutter. Se på den etter et kvarter, og pass på at marengsen ikke blir for brun. 

Del den avkjølte kaka i to og legg ene delen med bunnen ned på et fat. 

Fordel kremfyllet over kaka. 

Legg den andre halvdelen oppå, og vips så har du en Kvæfjordkake klar til servering. 
Den smaker nydelig, så kos deg skikkelig! :-)

12 kommentarer:

igi sa...

Mmmm, ser veldig, veldig godt ut!
Klem fra Igi

hobbyvimsa sa...

Nam nam!!Dette så herlig ut,fikk vann i munnen her:)
Kjenner meg igjen i det du skrive og jeg ler godt her!!

Ha en fin ny uke med eller uten helsestudio..

Klem Linda:)

Tyrifryd ♥ Monica sa...

Mmmmmmmm, jeg elsker verdens beste!!

Ha en fin ny uke! :)

Ellen - my royal dream! sa...

Verdens beste, er VERDENS BESTE kake :) Den er veldig god!!! Du tok noen kjempe kule bilder. Noen så veldig levende ut! Fin blogg!

Klem Ellen :)

La meg til som følger på den engelske versjonen din.. Fant ut om den norske.. Så flytter meg over til den ;)

tove sa...

Denne kaken er super god. Jeg syns den er best med rom krem. Den har mange navn, et av de er "Verdens beste" Navnet passer til kaken. Nam-nam.
Nyt dagen
Klem Tove

GroLinda sa...

Ja den bærer navnet med rette ;o) Det er virkelig verdens beste! Takk for oppskriften ;o) Det hadde vært kjempekoselig om dere tok dere en tur når dere er på denne kanten av landet ;o) Bare si fra litt før, så vi er hjemme. Ha en fortsatt flott uke og hils Hubby ;o)
Klem fra Gro :o)

Bare Mio sa...

Kaken så kjempegod ut, herlig.
Har ikke prøvd den med rom krem.
Takk for du deler.
Ønsker deg en fin torsdag.
Klem fra Mio

Villa Klaraberg sa...

Herregud dette så godt ut, takk for oppskriften og alle de flotte bildene...veldig bra presentert!! Ønsker deg en riktig god helg, klem fra Jorunn

Astrid sa...

Flott innlegg!

Anonym sa...

Flott blogg du har! :o)
Denne kaken får jeg bare ikke til...Min svigermor er fantastisk flink til å lage den. Har fulgt hennes oppskrift til punkt og prikke, men marengsen blir bare ikke luftig og chrispy.
Hvor har du kjøpt den stilige eggeskilleren?

Mvh
Vibeke

Husfruen of Hilltop House sa...

Takk for hyggelige kommentarer. :-)

Vibeke: Jeg har lært at trikset med marengs er å piske eggehvitene helt stive før man tilsetter sukker litt etter litt. Da blir marengsen skikkelig seig, og faller ikke sammen når man steker den.
Eggeskilleren er kjøpt i en engelsk butikk som heter Lakeland. www.lakeland.co.uk Vet ikke om de har den lenger, men de har i alle fall alt man trenger til kjøkkenet. Vi er innom hver gang vi er i England.

Anonym sa...

Hei!
Har nettopp bakt min fjerde Verdens Beste, den første ble perfekt, men de tre siste med flat og trist marengs. Så nå sitter jeg og "feilsøker" på nettet for å finne ut hva jeg gjør galt. Og i den prosessen finner jeg bloggen din. Morsom og underholdende lesing, nesten så man glemmer den flate kaka i kjøleskapet for et øyeblikk ;-) Må definitivt innom her igjen!
Hilsen Elisabeth