mandag 31. mai 2010

Nasjonalromantikk

Siden det ikke er så lenge siden vi flyttet vestover, kjører vi ganske ofte over fjellet for å besøke familie og venner på Østlandet. Det er en seks timers kjøretur langs trange fjorder, over høye fjelloverganger og gjennom mørke skoger. Landskapet er til tider temmelig imponerende, men siden vi tross alt har sett det en del ganger før, så pleier vi dessverre ikke å legge stort merke til det vi farer forbi. Vanligvis er vi bare opptatt av å komme fram så fort som mulig.

ÅKRAFJORDEN strekker seg langt inn i landet. Bak de snødekte fjelltoppene ligger Folgefonna.

Det var litt annerledes da vi kjørte hjem etter å ha feiret 17. mai i Telemark. Kanskje vi var i det patriotiske hjørnet, for vi bestemte oss i alle fall for å stoppe å nyte utsikten over det flotte landet vårt. Fjell og daler lå badet i solskinn, og fjorden glitret. På høyfjellet lå snøen fremdeles trygt og alle vannene var dekket av is, men tusen meter lavere sto våren i full blomst. Jeg synes det er så deilig når bjørka får museører og seljetrærne pynter seg med gåsunger og kattelabber.

På fruktgårdene langs fjorden sto morelltrærne med lyserosa blomster på bar kvist. Det hele var mektig og pittoresk, men det mest spektakulære synet på denne tida av året må være fossene som fører alt smeltevannet i rasende fart på sin vei ned til fjorden.


LANGFOSS blir av mange regnet for å være den vakreste kaskadefossen i verden. Vi er tilbøyelige til å være enig.

Vi stoppet ved Langfossen, hvor vannet faller i kaskader 612 meter ned. Dette er Norges femte høyeste foss, men faktisk en av de høyeste i verden. Vi var ikke alene om å beundre herligheten. Tyske turister er allerede i ferd med å flokke nordover i campingbilene sine, fullastede av pølse og billig øl. “Wunderschön!” gaula de for å overdøve brølet fra fossen, mens de knipset de obligatoriske feriebildene av hverandre foran fossefallet før de hastet videre.

Hubby tar fotografering en smule mer alvorlig, og tok sin tid for å finne rett vinkel, og eksperimenterte med lukker- og blenderåpning. Husfruen var mektig imponert over resultatet og har beundret bildene. Her får dere se noen også. Håper dere liker dem.

FULL FART. Hubby ble overasket over at vannet faktisk fikk et drømmeslør, selv med en lukkertid på 1/8000 sekund. På bildet nederst kan man se hvordan rennende vann blir med lang lukkertid.Ingen kommentarer: