onsdag 30. november 2011

Jommen sa jeg smør!

"Den store smørkrisa" er visstnok avverget kunne vi lese i avisa i dag. Tollsatsen settes drastisk ned, og nå er det fritt fram for import. Da blir det nok jul i år også, ikke minst for alle dem som sverger til lavkarbo, og bare skal ha fete saker på menyen. I butikken vår har ikke smøret fra kontinentet nådd fram ennå, og det var "Beklager, utsolgt" på hver eneste hylle. Men rømme og fløte hadde de jo, og da fant jeg ut at jeg måtte ta saken i egne hender. Resultatet ble det beste smøret jeg har smakt noen gang.

Siden det kanskje er flere som kunne tenke seg å prøve "hjemmekinning", skal dere få fremgangsmåten her. Det er så enkelt at det nesten er skuffende, men det er det jo ikke alle som vet, så du kan sikkert klare å imponere mange ved å servere selvkinnet smør til julematen.

Som basis kan du bruke rømme, fløte eller en kombinasjon. Rømme gir en fin syrlighet og litt ekstra piff i smaken.

Jeg lagde halvt om halvt - et beger seterrømme og omtrent like mye kremfløte.

En foodprosessor viste seg å være velegnet til jobben, men man kan sikkert bruke alt mulig slags verktøy som kan piske fort og lenge. Først får man en skikkelig tykk og lekker krem.

Etter noen minutter skiller den seg, og det gule smøret kommer fram, mens kjernemelken skilles fra.

Når det er ferdig, ser det slik ut.

Samle alt smøret i en klump, og press ut så mye melk du klarer.

Ta så klumpen opp, og kna og skvis vekk mer melk. Det vil likevel være enda mer melk igjen, så...

... smørklumpen må få seg et bad i isvann. Ha en stor bolle med skikkelig iskaldt vann (bruk helst isbiter), og klem og kna smøret nedi vannet. Bytt vann noen ganger til du ikke lenger kan se at det kommer mer melk fra smøret.

Tørk vekk vannet med et papirhånkle. Smøret skal nå ha en fin og fast konsistens, som er lett å jobbe med.

Litt salt må til. Smak deg gjerne fram. Jeg brukte omlag en teskje til denne mengden.

Da er smøret ferdig, og kan has over i en passende beholder. Vi hadde en tom Stilton-krukke som passet perfekt til slikt bruk.

Selvsagt kan man tilsette mer smak om man ønsker. Vi holdt igjen litt, for å lage Sandefjordsmør. Hakket kruspersille, et par skjeer sitronsaft og litt revet sitronskall, er alt som skal til. Ha gjerne litt kvernet hvit pepper i også.

Dette kommer til å bli skikkelig lekkert på fisk.

Kjernemelken som blir til overs kan drikkes, men den smaker ganske syrlig og med mindre du siler den skikkelig, vil det være små smørklumper i den.

Vi valgte heller å bruke den i brøddeig. Her havnet også restene etter gårsdagens moste poteter, så dette ble et skikkelig saftig og godt brød.

Hjemmekinnet smør som smelter på nybakt brød - kan det friste?
Bare prøv selv, så skal du få oppleve hvor godt det smaker!