fredag 30. juli 2010

Matblogging i Dagens Næringsliv

Jeg tenkte jeg skulle tipse dere om en veldig interessant artikkel i D2-tillegget til Dagens Næringsliv i dag.
(De har visstnok hatt trykkeriproblemer, så D2 ligger ute på nett i dag.)

Her kan man kose seg med historier om hvordan en rekke populære matbloggere opererer. Veldig artig å lese om dem som har gjort det stort synes jeg. 

Håper de kan gjøre en tilsvarende artikkel om interiørblogger.

onsdag 21. juli 2010

KEEP CALM… eller ikke

KEEP CALM AND CARRY ON-feberen er rundt oss på alle kanter, særlig her i blogglandia. Det virker som om annenhver blogg jeg er innom har en plakat eller to på veggene. Jeg er ikke noe hederlig unntak selv. Jeg har riktignok ikke noen plakat, men på ettårs-bryllupsdagen fikk jeg en bok av Hubby med dette og flere andre oppbyggelige sitater. Jeg synes den er skikkelig kul.
Men hvor kult er det egentlig å ha slike plakater og kopper og vesker og t-skjorter og gud vet hva, når alle andre har akkurat det samme?
Ikke særlig, kan det virke som. I alle fall om man skal dømme etter alle de ironiske parodiene som har dukket opp. Noen av dem er skikkelig morsomme. Dette er min personlige favoritt, hittil.


Her er et par til:






Bildene finnes både her og der, så disse har jeg uhemmet tyvlånt.

Jeg fant på denne her:


Har du noen artige forslag til tekst (gjerne på norsk), så legg igjen en kommentar. Så skal jeg lage plakat og vise fram. Si gjerne hva slags farger du vil ha.

Dette kan bli morsomt! :-)

-------

He he, godt forslag i kommentar fra Bare Mio:

tirsdag 20. juli 2010

Vaskeromsvanskeligheter


Vi fikk oss en skikkelig stygg overraskelse i går, da vi gikk ned i kjelleren. På gulvet i vaskerommet, rant det rustrødt vann fra varmtvannstanken. Gulvbelegget kjentes plaskvått under beina på oss, og det var en snodig eim i lufta som vi ikke likte i det hele tatt.
Det var nok best å ringe en fagmann for å finne omfanget av skaden. Han kom i dag tidlig, og fastslo raskt at ”jo da, det lakk fra varmtvannstanken, ingen tvil om det”. Men det som verre var, er at det tydeligvis har lekket en god stund.
Så da var det ut med den gamle elendige tanken og av med gulvbelegget. Da avslørte det seg et søkkvått sementgulv dekket av en slimete masse som helst ikke bør beskrives i detalj. Det var ikke et syn for sarte sjeler, for å si det sånn.


Du kan vel forestille deg vår første tanke: Skrekk og gru, hvor mye kommer dette til å koste?!?
Heldigvis kunne vi puste lettet ut en stund senere, da vi fant ut at Gjensidige kom til å dekke en del av kostnaden. Vi må fremdeles punge ut med en god del, men det blir innen rimelighetens grenser.

PROBLEMETS KJERNE. Om du skrur opp lokket på varmtvannstanken din, og det ser slik ut, da vet du at det er trøbbel i vente.
Nå var riktignok vaskerommet med på vår lange liste av oppussingsprosjekter, men det var jo liksom en del annet vi helst skulle ha gjort først da. Men men, nå må det bare omprioriteres, og da er det ikke annet å gjøre enn å forsøke å se lyst på det. Så får vi prøve å finne ut av hvordan vi vil at rommet skal bli, ut fra de forutsetninger som finnes.
Først av alt, så skal vi male det gamle gulnede furupanelet på veggene. Et vaskerom bør helst være lyst og luftig, synes jeg. Så skal vi installere noen skap der vi får plass, for slik som det er nå, så finnes det ikke noen steder å få satt fra seg ting.
Men, vi må uansett vente en stund før vi får gjort noe som helst. Det står en diger vifte og en avfukter og jobber på harde livet der nå, så om noen dager ser det forhåpentligvis bedre ut.
Rørleggeren som kom på ettermiddagen var av det effektive slaget, og før vi rakk å si ”kalddusj”, hadde han installert en splitter ny varmtvannstank på et midlertidig sted. Så vi kan ikke klage på at vi blir særlig uleiliget i det hele tatt.

KNUT ER PÅ JOBBEN. Avfukteren får nok å gjøre de neste dagene.
Spørsmålet nå er hvordan man får et vaskerom innbydende og stilig. Ikke sånn at man får lyst til å tilbringe dagen der akkurat, men slik at det blir et hyggelig rom å jobbe i.
Har du gode råd, så mottas de med takk.

søndag 18. juli 2010

Hundedagene

De har kommet og gått. Men, får jeg inderlig håpe, ikke i den forstand at sommerens varmeste dager allerede ligger bak oss. Her på vestlandet har sommeren nemlig vært en skuffelse så langt. Våren var som vanlig helt herlig, men i flere uker nå har dagtemperaturen knapt nok nådd 20 grader. Vi har riktignok hatt litt sol i dag, men for det meste har været variert mellom overskyet, duskregn og øs pøs.



Nei, diēs caniculārēs”, som de gamle romerne kalte dem, henviste til at vi har hatt hundebesøk i en uke. Mens noen venner av oss dro på en liten ferie, var Norfolk terrieren Tessa i pensjon på Hilltop House. Jeg og Hubby vurderer å skaffe oss hund, så dette var en liten test for oss, for å se hvordan vi liker det.
Tessa er den søteste lille hunden man kan tenke seg. Hun er knøttliten, nesten ikke større enn en katt, og har en veldig pen rød farge. Vi var forberedt på at hun skulle være litt rastløs og trist fordi hun savnet familien sin, men hun virket som hun var i et rolig godt humør hele tida. Ikke noe bjeffing, bortsett fra om hun så en katt selvsagt, ikke noe masing og ikke noe rot. Man kunne nesten glemme at hun i det hele tatt var der. Hver kveld når hun ble trøtt, gikk hun og la seg i buret sitt og sov rolig hele natta gjennom.

LEKEN. Tessa liker å leke litt i blant.
Det var jo utrolig hyggelig å bli møtt hver morgen av en som var så glad for å se oss at hun nesten falt overende av logring. Vi er ikke verdens mest sporty mennesker, så tanken på å få hund har en del med det å gjøre at da må vi bare ut på tur. Og det var uten tvil bra for oss å gå på tur flere ganger om dagen. Som de fleste hunder, elsker Tessa å gå på tur. Her var det mye nytt og spennende å lukte på, særlig alle froskene som var ute i regnet. En dag fant hun en gammel flat fotball som hun nektet å forlate. Med reist hode bar hun den selv hele veien hjem. Ikke dårlig for en med så korte bein. Den fotballen ble favorittleken så lenge hun var hos oss.



GI LABB! Men, hvor er godbiten hen?
Vi har fremdeles ikke klart å bestemme oss for om vi skal få hund eller ikke. Enda vanskeligere er det å velge rase. Vi har prøvd mange av disse ”rasevelgerne” på nettet. Problemet er at ingen av dem foreslår samme rase. Jeg synes at belgiske collier er flotte hunder, men de er mulig at det rett og slett blir ”for mye hund” for oss nybegynnere. Vi får se. Kanskje noen kan hjelpe oss med gode råd?

KJÆLEN. Tessa liker veldig godt å bli klødd bak ørene.
Håper alle har hatt en fin helg og ønsker alle en god uke. J

torsdag 15. juli 2010

Sommerkonkurranse

For å feire at telleren har passert to tusen besøk, har vi lyst til å ha en liten give away.


Premien er produkter fra L'Occitane i reisestørrelse. De passer perfekt til å ha med i toalettvesken når man skal på tur, og med 30 milliliter i flasken er de "lovlige" å ha med i håndbagasjen på fly.


Produktene er sjampo, balsam, dusjgele, bodylotion og et lite såpestykke i serien Verbena, som har en frisk og sommerlig sitronaktig duft. I tillegg får du en bodyscrub og et tykk, deilig vaskeklut i matchende farge.



Reglene for å delta er de vanlige:
  • Ett lodd for kommentar.
  • To lodd for å legge seg til som følger.
  • Tre lodd for å linke til konkurransen fra din blogg.
Du kan altså få seks lodd til sammen.

Du kan delta, selv om du ikke har blogg. Bare legg inn kommentar som "anonym" og husk å skrive e-postadresse, slik at jeg kan kontakte deg.

Trekningen er 8. august.

L'Occitane er et av mine favorittmerker, og jeg har brukt produktene deres i mange år. Jeg liker selvsagt duftene og kremene, men synes også at designet er lekkert. De små flaskene i reisestørrelse har jeg ofte med meg på tur, men jeg liker også å sette dem fram på badet når vi har gjester, sånn at gjestene får sine egne ting å bruke.

Her er din sjansje til å prøve L'Occitane. Håper mange har lyst til å ta lodd. :-)

fredag 9. juli 2010

Majestetiske Melaka

Vi har nylig vært på en liten rundreise i Sør Øst Asia. Foruten alle de eksotiske opplevelsene den verdensdelen kan by på, så er det også mye å hente av inspirasjon for interiør – i alle fall for husfruer som elsker gammeldags kolonistil. Noe av det morsomste for meg er å finne fram til fine hoteller, som ikke bare kan by på fem stjerners service, men som også er lekre å se på.
Denne gangen var vi egentlig på jobb mesteparten av tida, men det ble heldigvis et par fridager også, slik at vi fikk sett oss litt rundt. Vi bodde på en rekke flotte steder, som jeg sikkert skal vise bilder og fortelle mer fra senere, men i dag tenkte jeg at jeg skulle dele litt av våre opplevelser i Melaka.

 CHRIST CHURCH er Melakas mest kjente byggverk. 

Denne lille vakre byen sørvest i Malaysia strutter av vel bevart historie og befinner seg på UNESCOs verdensarv-liste.  Byen ble grunnlagt for omlag 600 år siden, og fikk i følge legenden sitt navn fra et tre som vokser der. Parameswara, en prins som flyktet fra Sumatra, stoppet for å hvile seg under et tre som vokste ved elva. Mens han sto der kom et lite rådyr og skremte opp en av jakthundene hans så den falt i vannet. Prinsen tok dette som et tegn på at her ville den svake kunne vinne over den sterke, og bestemte seg for å anlegge hovedstaden til sitt nye kongerike her.

SYKKELDROSJE. Sjåførene pynter sin doninger til trengsel med blomster.
Med sin strategiske plassering midtveis langs stredet som forbandt Kina med India og det nære Østen, ble byen raskt et svært viktig senter for internasjonal sjøfart og handel, og den var snart et av de mektigste sultandømmer i området. En sånn by var selvsagt uimotståelig for de europeiske kolonimaktene. Portugiserne var først ute og gjorde sitt inntog på 1500-tallet. Hundre år senere overtok hollenderne, før engelskmennene tok makten i 1824. Helt fram til slutten av andre verdenskrig ble byen styrt av det britiske Øst India kompaniet og som en kronkoloni. I tillegg har rike kinesere og indiske handelsfolk preget byen. Det er klart at en så rik og variert historie setter sine spor på alle vis – både kulturelt og kulinarisk, og ikke minst når det gjelder byggeskikk.


 LITT AV ALT. Husene bærer preg av de mange kulturene som har påvirket byen.
Melaka har mangt slags husrom å tilby en reisende – alt fra de enkleste herberger til moderne og kjedelige kjedehoteller. Men, vil man bo med historisk stil, så er det bare ett sted som gjelder: The Majestic Malacca.


Huset skinner i hvitt der det ligger rett ved elva som i gamle dager var trafikkert av kinesiske djunker og seilskip lastet med krydder og silke. Bygningen er en levende del av Melakas fargerike historie. Hovedhuset er fra tyvetallet, og ble i sin tid bygget som en privat herregård for en rik kinesisk forretningsmann. Det ble gjort om til hotell i 1952, og drevet i nesten femti år før det ble stengt. Heldigvis var det noen som så verdien i det gamle huset og satte i gang en omfattende restaurering. Alt ble satt i stand i sin opprinnelige flotte stil og i tillegg bygde man en stor ny fløy som huser de fleste av gjesterommene. Nybygget ble ferdig i 2008, så der er selvsagt alt nytt og flott, men alt er trofast holdt i riktig stil, så man føler seg hensatt til fordums tider likevel.

LOBBY. Her får man servert en kald drink og kalde vaskekluter når man sjekker inn. De iskalde klutene er utrolig deilige etter at man har vandret ute i støv og tropevarme.
BIBLIOTEKET. De portugisiske flisene på gulvet er helt ubeskrivelig flotte. Jeg liker spesielt godt at de har fanget opp en av fargene i dem og malt bokhyllene så de matcher. Det er en forfriskende forskjell fra mørkt panel eller hvitmalte hyller. Vi har nøyaktig de samme stolene stående i det som en gang skal bli vårt bibliotek. Nå har vi fått god inspirasjon til resten av rommet. 
Bygningen er påvirket av både hollandsk, portugisisk, britisk og selvsagt malayisk stil. Gulvene er enten i teak eller fantastisk flotte portugisiske fliser. Møblene er mahogny og mørkt lær, mens de panelte veggene er malt i lyse pasteller. Overalt lyser det i stilsikre lamper i tradisjonell kinesisk porselen. Rommene er pyntet med nydelige gulvtepper og tjukke silkeputer, og på sengene er det redd opp med kjølig hvit bomull.

 
INNBYDENDE. Gjett om vi sov godt i denne senga.
Da vi ankom ble vi høflig eskortert opp til rommet vårt av en gutt som bar på en stor kurv. Vi lurte fælt på hva som var oppi der, og det viste seg å være et teservise. På rommet ble vi bedt om å sitte ned, og så fulgte en fin teseremoni med bitte små kopper varm grønn te.


TESEREMONI. Knøttsmå kopper med grønn te smakte forbausende deilig.
På soverommet var det en kjempeflott himmelseng, som var redd opp med lekkert sengetøy. Det var åpen løsning til badet, der et badekar på løveføtter tronet på tjukke fliser av marmor. Om man ønsket litt privatliv, kunne man trekke ut vegger så det ble helt innelukket. 



Badekaret var så innbydende at verken Hubby eller jeg klarte å motstå fristelsen til et karbad. Men vi måtte prøve dusjen også, for den hadde slik regnfalldusj i taket – helt herlig!

 
DEILIG BADESALT ble sporenstreks brukt opp.
SUITE. Noen av rommene har tilhørende stuer, som også er flott innredet.
Rommene var også rikelig utstyrt med lesestoff. Hotellet var blitt brukt som location for en fotobok om Melakas unike Nyonya-kultur, og den boken hadde selvsagt hedersplass. Nyonya er navnet som brukes om rike kinesere som har adoptert deler av den malayiske kulturen som sin egen. Denne kulturfusjonen har resultert i en helt spesiell egenart av klesstil, arkitektur og kokekunst som man ikke finner andre steder enn akkurat her.
Ellers var det massevis av lekre blader. Hubby fant et eksemplar av klokkemagasinet "Revolution", og ville sikkert tilbrakt flere lykkelige timer bare med å bla i det, men vi måtte jo ut og titte litt på byen.


LEKKER. Blant alle de tradisjonelle lampene i kinesisk porselen, var denne krystallampen et fint innslag.
Restauranten på hotellet er vel den eneste som skuffet oss bittelitt. Ikke det at maten var dårlig på noen måte, men det tok bare vinter og vår å få den servert. Men det skal de ha, når den først kom var den pyntet til trengsel, så kanskje det var det som tok så lang tid.

POSJERTE EGG kom med full pakke. Men baconet var laget av storfe, for Malaysia er jo et muslimsk land og svinekjøtt står ikke på menyen.
Hver helg er det nattmarked på Jonker Street, og det tiltrekker både turister og fastboende. Her kan man særlig finne antikviteter som er verdt å ta med hjem. Bare ikke forvent å gjøre et kupp - her vet de hva ting er verdt. I butikken "Beyond Treasures" møtte vi en bitteliten gammel kinesisk dame som velvillig viste oss alt butikken kunne by på, og det var ikke lite. Her var det mye "nygammelt" som damen avfeide glatt. "Pfft, sånt tull vil dere ikke ha! Kom så skal jeg vise dere noe spesielt fra før kulturrevolusjonen." Og frem kom den ene lekre vasen etter den andre. Vi endte opp med en fin liten skål som i følge Feng Shui skal bringe lykke til vårt hus. "Dere skal vende den mot alle himmelretningene først, og så må den plasseres i sør." Det er utført, så nå får vi bare lene oss tilbake og nyte lykken.
Ellers er blomstermalte tresko tingen å handle i Melaka. Det er en variant av de tradisjonelle hollandske treskoene, men mye finere. Dette er sko man faktisk kan bruke. Men vi handlet bare et knøttlite par med magneter til å henge på kjøleskapsdøra.



 
MYE MAT Å VELGE I. Kinesisk dim sum er bare av de rettene man kan meske seg med på gateserveringen på Jonker Street. Ferskpresset juice fra sukkerroer er en annen.
Melaka er bare et par timers bussreise fra enten Kuala Lumpur eller Singapore. Så skulle man befinne seg i en av de byene, er det virkelig verdt å legge inn en dag eller to ekstra i Melaka. Vi hadde bare et knapt døgn der, men vi rakk å oppleve mye spennende og inspirerende.

tirsdag 6. juli 2010

Nydelige premier

Jeg har vært så utrolig heldig å vinne flotte premier fra Det lille huset med druehage som er en kjempefin blogg, der Gro-Beate forteller om livet i Svelvik.
I går kom det en fin pakke i postkassa. Se så nydelig kort, og en søt liten rose.


Inni var det et blondehjerte som duftet nydelig av lavendel, to små glasskåler og en liten krukke med duftstener. Hubby trodde forresten at stenene var drops, og det var så vidt jeg rakk å stoppe ham før han puttet en i munnen. Han ble helt forskrekka da jeg hylte "Neiii!" "Jeg skulle bare smake på én...", sa han betuttet. Stakkars, det er ikke alltid lett å være mann. :-)


Etter at de nydelige tingene var beundret fra alle kanter (og Hubby var blitt overbevist om at jeg ikke prøvde å ta fra ham snop), bar det ut på badet for å finne en plass til det hele.

Hjertet hang jeg på veggen over toalettet.


Krukken og glasskålene fikk plass på en liten hvitmalt rottingkommode. Jeg hadde noen små såper med roseduft som akkurat fikk plass i skålene. Ble det ikke lekkert?


Foran ligger to skjell som er ferieminner fra Indonesia. De har små rosa striper som matcher såpene. :-) Oppi kurven ligger alskens skrubber og børster.


Over kommoden henger forresten skiltet som jeg vant fra Villa Klaraberg for noen uker siden. Synes det hele passer så fint sammen. Det ellers så kjedelige baderommet har fått en liten idyll som gjør meg i godt humør om morgenen.
Tusen takk til Gro-Beate for en nydelig premie. Dette satte jeg utrolig pris på!

Jeg kommer ganske snart til å ha en give away selv, der jeg kan friste med reisesett fra L'Occitane og andre små godbiter. Så, følg med!

torsdag 1. juli 2010

Velkledde jordbær

Jeg må bare dele et bilde av noen flotte jordbær vi fikk servert forleden. De er først dyppet i smeltet hvit sjokolade, og så i mørk. Så har man pyntet med tversover og knapper.
Jeg syntes de var helt utrolig sjarmerende. For en flott idé om man skal feire noe spesielt - et bryllup for eksempel. Kanskje man kunne få til en dameversjon også?


For ikke å forglemme det: De smakte aldeles nydelig også. Vi har fått jordbær dyppet i mørsk sjokolade før, og det har jo vært kjempegodt det, men den hvite sjokoladen satte en ekstra spiss på det hele.